Copilot Jiné O365 app

Jak psát prompty pro Copilot 

Napsáno Radek Vlach

Co je Copilot a co je prompt? 

Trošku zjednodušeně, copilot je umělá inteligence (AI), která pomáhá psát kód, text nebo jiný obsah. Copilot je schopen generovat obsah na základě pokynů (Promptů), které mu zadáte. Pokyn (Prompt) je text, který popisuje, co chcete, aby Copilot udělal. Pokyn může být také doplněn o další informace, jako jsou příklady, omezení nebo požadavky. 

Jak psát dobré prompty? 

Pokud chcete, aby Copilot vytvořil kvalitní a relevantní obsah, musíte mu dát jasné a konkrétní pokyny. Existuje mnoho způsobů, jak psát pokyny, ale zde jsou některé obecné tipy: 

  • Uveďte, co je účelem a cílem vašeho obsahu. Například, jestli chcete napsat článek, blog, zprávu, e-mail, příběh, báseň, nebo něco jiného. 
  • Uveďte, jaký je formát a rozsah vašeho obsahu. Například, jestli chcete text, obrázek, video, tabulku, graf, nebo něco jiného. Také uveďte, kolik slov, stran, minut, nebo jiných jednotek chcete. 
  • Uveďte, jaký je styl a tón vašeho obsahu. Například, jestli chcete formální, neformální, profesionální, přátelský, vtipný, vážný, informativní, přesvědčivý, nebo něco jiného. 
  • Uveďte, jaké jsou klíčové informace, body, argumenty, nebo fakta, které chcete zahrnout do vašeho obsahu. Také uveďte, jaké jsou zdroje, odkazy, nebo reference, které chcete použít nebo citovat. 
  • Uveďte, jaké jsou omezení, pravidla, nebo požadavky, které musí váš obsah dodržovat. Například, jestli musíte dodržovat určitou gramatiku, pravopis, syntax, nebo slovník. Také uveďte, jestli musíte dodržovat určitou etiku, zákon, nebo normu. 
  • Uveďte, jaké jsou příklady, vzory, nebo inspirace, které chcete, aby váš obsah následoval nebo se od nich odlišoval. Také uveďte, jestli chcete, aby váš obsah byl originální, kreativní, nebo jedinečný. 

Co potřebujete, aby Copilot poskytoval relevantní obsah? 

Kromě psaní dobrých promptů je také důležité, abyste měli kvalitní data a firemní obsah, který chcete Copilotovi poskytnout nebo použít. Copilot se učí z různých zdrojů, jako jsou veřejné repozitáře, dokumentace, weby nebo další média. Pokud chcete, aby Copilot generoval obsah, který je relevantní pro vaše téma, obor, nebo společnost, musíte mu dát dostatek informací, které souvisí s vaším konkrétním kontextem. Například, pokud chcete napsat e-mail pro zákazníka, můžete Copilotovi ukázat několik e-mailů, které jste již napsali nebo dostali, a Copilot se bude snažit přizpůsobit se vašemu tónu, stylu, a odkazovat na vaše produkty nebo služby. Pokud chcete napsat kód pro vaši aplikaci, můžete Copilotovi poslat nějaké části kódu, které jste již napsali nebo použili, a Copilot se bude snažit dodržet vaše konvence, závislosti, a logiku. 

Aby byla komunikace s Copilotem co nejefektivnější, je také potřeba, abyste měli kvalitní data a firemní obsah, které jste pečlivě pročistili, ošetřili a popsali metadaty. Pokud jsou vaše data neúplná, nekonzistentní, zastaralá, nebo špatně strukturovaná, Copilot nebude schopen využít jejich plný potenciál a může vám vrátit obsah, který je nepřesný, zavádějící, nebo irelevantní. Metadaty jsou důležité, protože pomáhají Copilotovi pochopit, co vaše data znamenají, jak jsou propojená, a jak je může použít pro vaše účely. Čím lépe popíšete vaše data a firemní obsah, tím lépe Copilot pochopí vaše potřeby a vygeneruje vám obsah, který je v souladu s vašimi očekáváními. 

Příklady promptů

Zde jsou některé příklady promptů, které byste mohli použít pro Copilot: 

  • Napište článek o výhodách a nevýhodách umělé inteligence. Článek by měl být pro laickou veřejnost, měl by mít 500 slov a měl by obsahovat úvod, hlavní část a závěr. Článek by měl být psán neutrálním a informativním tónem. Článek by měl používat důkazy a fakta z vědeckých studií a zpráv. Článek by měl být originální a neobsahovat plagiát. 
  • Napište blog o tom, jak jste začali používat Copilota. Blog by měl být pro programátory, kteří chtějí vyzkoušet Copilot, měl by mít 1000 slov a měl by obsahovat titulek, podtitulek, obrázky a odkazy. Blog by měl být psán osobním a přátelským tónem. Blog by měl popisovat, jak jste se dozvěděli o Copilotu, jak jste ho nainstalovali, jak jste ho používali, jaké jste měli výsledky a jaké jsou vaše dojmy. Blog by měl být kreativní a zajímavý. 
  • Napište zprávu o trhu s elektronikou. Zpráva by měla být pro investory, kteří chtějí investovat do tohoto trhu, měla by mít 20 stran a měla by obsahovat titulní stranu, obsah, úvod, hlavní část, závěr, reference a přílohy. Zpráva by měla být psána formálním a profesionálním tónem. Zpráva by měla obsahovat klíčové statistiky, výhody a nevýhody, segmenty, trendy a výzvy trhu s elektronikou. Zpráva by měla také porovnávat trh s elektronikou s jinými trhy a identifikovat jeho silné a slabé stránky. Zpráva by měla být podložená daty, fakty a informacemi z různých zdrojů. 

Závěr 

Copilot je mocný nástroj, který vám umožňuje generovat kód, text nebo jiný obsah na základě vašich pokynů. Aby byl Copilot efektivní a užitečný, je důležité, abyste mu poskytli dostatečné a přesné informace o vašem záměru, formě, stylu, obsahu a zdrojích. Pokud budete psát prompty s ohledem na tyto aspekty, můžete získat spoustu výhod z Copilotu jako vašeho spolehlivého asistenta nebo partnera. Je jasné že Prompt Engineering je nová velmi silná disciplína, které je potřeba věnovat velkou pozornost.  V dalším článku si popíšemě již testované a odzkoušené prompt frameworky, které by se Vám mohly hodit. Přihodím i jeden vlastní framework, který se mi osvědčil. 

Sending
User Review
0 (0 votes)

O autorovi

Radek Vlach

IT specialista/Konzultant
Zaměření: SharePoint, EntraID, M365, SQL, M365 Security & Compliance, Copilot prompt, Power Platform

Zanechat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

error: Obsah je cháněný / Content is protected !!